Шоколад без кариес!

Шоколода и кариес

Шоколадът и сладките храни са неизбежни изкушения, които винаги свързваме с кариеса.

Според последните проучвания КАРИЕСЪТ засяга малко под 98% от населението на земята.
Той се причинява от бактериите streptococcus mutans, които от своя страна също обичат сладките храни, те спомагат за ферментацията на въглехидратни остатъци. Тяхната активност довежда до намаляване pH в устната кухина и до постепенното отдаване на минерали от зъбите (деминерализация).
Зъбите биват заразени от тези бактерии главно от чужда слюнка. Най-често чрез използване на чужди прибори за хранене или чрез отхапване от чуждата храна.

Как може да бъде спрян навреме тази напаст, когато четката за зъби не е наблизо?
Отговорът е лесен:

  • с дъвки
  • с изплакване на устата с вода след хранене и
  • с изграждане на навици за употреба на лични прибори и с по-малко изкушения да опитваме от храната на другарчето

Д-р Мохамад Фесток