Когато, любимата ти храна влияе на чувствителността на зъбите ти. Една глътка или една хапка са достатъчни да „възпламенят“ нерва на зъба и да избягате от кухнята.
Зъбната чувствителност представлява дискомфорт на един или няколко зъба, от горещи, студени, сладки, кисели храни и питиета или дори от студен въздух. Болката може да бъде внезапна, остра и дълбоко до нерва.
Какви са причините да имате чувствителни зъби?
- Когато един от слоевете изграждащи зъба – eмайла – остава “открит”, без защита, в резултат на оголването на зъбодържащия апарат (отдръпването на венците)
- Корена, който не е защитен от емайла, съдържа хиляди миниатюрни каналчета, водещи към центъра на зъба – пулпата. Когато се храните или отпивате, стимулирате каналчетата, които достигат до нерва на зъба и в резултат усещате болка
- Грубо почистване с четка, с твърд косъм. Това също може да е причина и за отдръпване на венеца от зъбите
- “Загниване” на зъба около венеца
- Отдръпване на венеца вследствие на някакво заболяване
- Консумацията на твърде много кисели храни (цитрусови плодове, чай или домати)
- Продължително дъвчене с някои дъвки
- Дори грешен избор на паста за зъби
Начините да преодолеем този проблем са:
- Избора на паста за чувствителни зъби с флуор, който изгражда повърхностния слой на зъба. Не са подходящи избелващите пасти или тези с контрол на зъбния камък
- Обърнете внимание на четката за зъби – тя трябва да е МЕКА
- Избягвайте някои храни като захар и нишесте или след консумацията им измивайте редовно зъбите
- Пийте флуорирана вода или изплаквайте с нея
- И разбира се, добрата хигиена, редовното миене на зъби, употребата на конец за зъби и редовните посещения при стоматолог