Хранителни проблеми, тютюнопушенето, наркотиците и как влияят те на оралното здраве?

No Comments

Хранителни проблеми като булимията и анорексията могат сериозно да увредят здравето на вашите зъби. Те стават чупливи, много чувствителни, с промяна в цвета. Засяга се и здравето на венците, лош дъх и сърдечни проблеми.

При интензивно повръщане характерно за булимията – сливиците и мекото небце могат да се подуят. Езика силно се зачервява и също се подува. Необходима е спешна медицинска помощ, психолог и редовни посещения при стоматолог за справяне с проблема.

Злоупотребата с наркотици (хероин, екстази, метамфетамин, кокаин) води до кариес, почерняване на зъбите и до разпадането и гниенето им.

Основното при всички наркозависими е желанието и нуждата от захар, която си набавят от сладките храни и напитки, а както ни е известно захарта е враг номер едно на зъбите.

наркотици и зъби

Злоупотребата с наркотици, води до разпадане и гниене на зъбите.

За последиците от пушенето върху здравето ни, знаем много и сме информирани, но сега ще поговорим и за вредата свързана конкретно със зъбите. Разбира се, на първо място е пожълтяването на зъбите. Цигарения дим увеличава размножаването на бактерии в устата, които причиняват кариеси. Тютюнопушенето, уврежда костта под линията на венеца в следствие, на което зъбите се разклащат и падат, причинява лош дъх, рак на устната лигавица и жлезите в устата. Най-добре би било да спрете цигарите, а не да ги замените с пури, лули или дъвчене на тютюн. Ако не успеете може да опитате да ги намалите с до половин кутия на ден или най-малкото да спазвате стриктна хигиена всеки ден. Мийте и изплаквайте с вода за уста, всеки ден по 3 пъти и ще се почувствате по-добре.