Ортодонтското лечение

Какво представлява ортодонтското лечение?

Ортодонтското лечение е начин на подреждане и изправяне на зъбите. То осигурява естетика на зъбните редици, но преди всичко подобряваа начина, по който те функционират.

Това е един от най-ефективните инструменти в естетичната дентална медицина и намира приложение както самостоятелно, така и в комбинация с друг вид лечения.

Използват се различни методи на лечение – снемаеми ортодонтски апарати (скоби или шини) и неснемаеми ортодонтски апарати (брекети).

Каква е продължителноста на ортодонтското лечение ?

Продължителноста на едно ортодонтско лечение се определя от възрастта на пациента, характеристика на зъбно-челюстните аномалии, прилежащи дентални заболявания и вида на използваната апаратура. Средната му продължителност е 18-24 месеца.

Каква е цената на ортодонтското лечение ?

Цената на ортодонтското лечение се определя след подробен анализ на ортодонтски модели, необходимите рентгенови и фото снимки.

Ориентировъчни цени в България:

1. Преглед и консултация от 20 лв. до 100 лв.

2. Лечени с метални брекети  от 1000 лв. на челюст
3. Лечение с порцеланови брекети  от 1500 лв. на челюст
4. Лечение със сапфирени брeкети от 2500 лв. на челюст
5. Лечение с автолигиращи брeкети от 2000 лв. на челюст
6. Лечение с лингвинални брeкети от 10 000 лв. на челюст

7. Лечение със снемаемо ортодонтско апаратче от 300 лв.
8. Лечение с апарат за бърза експанзия, лицева маска (Хедгер) от 500 лв.
9. Ортодонтско лечение с прозрачни шини (Clear Aligners) от 500 лв. на челюст
10. Изработване на подвижен или фиксиран ретайнер от 200 лв.

*Цената се определя от сложността и времетраене на лечение

Колко чести са посещенията при ортодонта ?

Необходимо е на всеки 4-8 седмици да бъдат активирани ортодонтските апаратчета, както и брекетите (сменяне на дъгите или др.)

Ретенционен период

В този етап след приключване на основния лечебен стадий брекетите се свалят и се изработват т.нар. ритейнъри. Те се изработват индивидуално така, че да пасват идеално в устата. Функцията им е да задържат постигнатите резултати и по този начин да гарантират трайността на лечението.


За да получите насочваща информация или компетентна консултация относно водещите съвременни ортодонтски техники, не се колебайте да се свържете с нас – 0876 83 88 73


Ние от фондация „Орално здраве и информираност“:

  • Осигуряваме ортодонтско лечение, което ще посрещне вашите нужди и желания свързани с вашата усмивка, подреждането на вашите зъби и вашето орално здраве.
  • Работим с доказани специалисти във всички области на денталната медицина за да осигурим цялостно орално здраве за нашите пациенти.
  • Целим да осигурим максимален комфорт по време на лечението.