Оралното здраве и връзката с цялото тяло

No Comments

През последните 5-10 години се наблюдава интерес към проучванията за връзката на оралното здраве с цялото тяло. Бактериите, които се натрупват върху зъбите правят венците податливи на инфекции. Имунната система атакува инфекцията като я контрулира. Ако не успее венците се възпаляват и се нарушава целостта на костната структура, която държи зъбите получава се т. нар. периодонтит. Такова възпаление може да предизвика проблеми и в останалата част на тялото.

Оралното здраве и диабет

Способността на организма да контролира кръвната захар поради липса на инсулин, хормона който превръща захарта в енергия. Когато започне възпаление от устата то отслабва способността на организма да контролира кръвната захар. А високата кръвна захар, осигурява идеални условия, за да се разрастне инфекцията от венците към останалата част на тялото.

Оралното здраве и болести на сърцето

До 91% от пациентите със сърдечни заболявания имат пародонтит. Теорията, е че възпалението в устата причинява възпаление и на кръвоносните съдове, което може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Възпалените кръвоносни съдове възпрепятстват потока на кръв между сърцето и останалата част на тялото и повишават кръвното налягане.

Орално здраве и бременност

Въпреки, че много фактори могат да допринесат за раждането на недоносени бебета и на такива с ниско тегло, изследванията сочат, че въздействие оказава и заболяване на венците. Инфекцията и възпаленията влияят на развитието на плода в утробата по време на бременността, когато има хормонални промени. Препоръчваме ви преди да забременеете или в началото на бременността да направите преглед при стоматолог, за да установите дали сте в тази рискова група.

Орално здраве и остеопороза

Сходството между остеопорозата и пародонтита се изразява в загубата на костно вещество. Връзката между двете болести обаче е противиречива. Остеопорозата засяга “дългите” кости на ръцете и краката а заболяването на венците – челюстта. Други изтъкват факта, че остеопорозате се среща при жените главно, а пародонтите е по-разпространен сред мъжете. Това, което категорично е установено, е че жени с остеопороза заболяват от пародонтит по-често от тези които нямат това заболяване. Теорията, е че възпалението предизвикано от пародонтит може да отслаби костите и в други части на тялото.

Орално здраве и пушене

Рискът от заболяване на венците е 3 пъти по-висок при пушачите. Никотина води до свиване на кръвоносните съдове, което пречи на възможността на венците да се борят с инфекцията. А също и възстановяването след операция се възпрепятства значително при пушачите, затова се и забранява непосредствено след интервенцията.

Други болести, които се свързват със заболяване на венците са:

  • Ревматоиден артрит
  • Белодробни заболявания (пневмония). Пародонтита, може да увеличи количеството на бактериите в белите дробове
  • Затлъстяване. Периодонтита се развива по-бързо в присъствието на по-висока телесна мазнина

Много важни са личната хигиена, два пъти на ден старателно измиване на зъбите, и редовни профилактични прегледи при стоматолог (2 пъти годишно). Дори да имате пародонтоза, това ще ви помогне да спрете прогреса на болестта до загуба на зъб/и или да повлияе на цялото ви здраве.