Никнене на млечни зъби

No Comments
Предлагайте на детето залъгалки, с които да облекчите дискомфорта по време на никненето на зъбките.

Предлагайте на детето залъгалки, с които да облекчите дискомфорта по време на никненето на зъбките.

Никнене на млечни зъби може да е болезнен процес, който да продължи дълго време до поникването на всички зъби. Детето е раздразнително има възпалено гърло или лигавица, повишено слюноотделяне, подути венци, загуба на апетит или нежелание да яде определени храни. Много често децата пъхат всичко в устата си, издърпват си ухото, което е сигнал за евентуалното му възпаление. Невинаги обаче тези симптоми се дължат на поникване на зъбките – понякога детето може да е болно. Бъдете внимателни и задължително се консултирайте с педиатър!

Може да облекчите дискомфорта от никнене на млечните зъби, като предложите на бебето залъгалки:

  • На пазара се предлагат много варианти с вода, които се поставят се в хладилника (не във фризера!)
  • Гумени четки с назъбени краища, дори може да използвате лъжичка – поставяте я в хладилника, и я давате на бебето да масажира венците си или просто да гризка нещо.
  • В аптеките има и гелчета за локално облекчаване. Американската дентална асоциация предупреждава да не се мажат много малки деца (под 2 години) с гелчета съдържащи БЕНЗОКАИН, защото предизвиква състояние, при което значително се намалява количеството кислород пренасяно чрез кръвта.

Общия брой на млечните зъби е 20.

Зъбите поникват обикновено около 6-10 месец на бебето. Ако зъбче не се е появило до 18 месец е желателно да се консултирате с педиатър. По-късната поява на първото зъбче (след 14-я месец), може да е наследствена или проява на болест – най-често на рахит. Има и случаи на бебета, които се раждат със зъбче.

Реда, по който обикновено зъбките никнат:

Долен резец → другия долен резец → горните четири резци → долните странични резци → кътниците (четвъртите зъби) → кучешките → кътници (петите зъби)

Ако бебето се роди със зъби?

Пробив на горните централни резци или един или повече зъби или се появяват такива в първите 30 дни след раждането. Наричат се неонатални зъби, които могат да бъдат млечни но и останки от неонаталното развитие, които не се нуждаят от лечение. Ако са млечни (за това ще се консултирате с вашия стоматолог) е добре да ги поддържате. Може в някои по-тежки случаи да се наложи да се отстранят, ако зъбите са широки и представляват опасност да бъдат вдишани, да дразнят езика и храненето на бебето. Задължително го обсъдете с вашия стоматолог.

Защо и докога да даваме биберон?

Инстинкт на новороденото е да суче. И в продължение на десетилетия, майките дават биберон на бебето, за да се успокои и да не плаче, без това да уврежда зъбите. Сега обаче нови проучвания доказват, че и биберона, може да увреди захапката както и смукането на пръст.

Изследвания са направени на 372 деца в САЩ, които смучат биберон или пръст до 4 годишна възраст. Резултатите сочат, че тези които си смучат палеца са по-склонни към протрудиране (изнасяне напред) на зъбите и челюстта, а тези които смучат биберон-залъгалка – към кръстосана захапка. Около 6% от децата на 1 годинка, които спират с биберона са развили кръстосана захапка. Два пъти повече – 13%, за тези които продължат и след годинката, и 20% на продължилите над 4 години.

Препоръчваме ви, тези навици да бъдат прекратени около 24-я месец на детето.

Други интересни факти при никненето на млечните зъбки:

  • Обикновено никненето на зъбите, при момичетата изпреварва това на момчетата
  • Общо правило е, че на всеки 6 месеца от живота на бебето падат по четири зъба, които ще пробият
  • Долните зъби изникват преди горните
  • Зъбите и на двете челюсти никнат едновременно по два от ляво и от дясно
  • Във възрастта между 2 и 3 години, всички млечни зъби на детето би трябвало да са пробили

След 4-тата годинка на детето челюстта и лицевите кости, започват да растат, като се появяват разстояния между зъбите. Това е нормален процес, който осигурява необходимото пространство, за по-големите постоянни зъби.

Между 6-12 години, в устата на детето, ще има както млечни така и постоянни зъби.