На каква възраст се поставят силантите?

No Comments

Защо се поставят силантите?

Въпреки, че зъбите се почистват редовно и старателно, не винаги може да се отстранят от дълбоките фисури на дъвкателните зъби, частици храна и плака. Представляват материал, който се поставя върху дъвкателната повърхност на постоянните 6-ти зъби, за да ги предпази от навлизането на бактерии, които да разрушат емайла и да причинят кариеси.

На каква възраст се поставят силантите?

Прави се при деца на възраст от 6-14 години, след израстването на моларите. Също може да се използват и от възрастни със здрави дистални зъби. По-рядко се използват при по-малки деца, на млечни зъби, когато фисурите и каналите на зъба са по-дълбоки и е необходимо да ги предпазим. Силантите всъщност “запечатват” дъвкателните повърхности.

Как се поставят силантите?

Това е обикновен и безболезнен метод. Отнема само няколко минути на зъб:

  • Зъбите, на които ще се поставят силанти се почистват добре
  • Всеки един зъб се подсушава и се поставя абсорбиращ слюнката материал около зъба, за да се запази сух
  • Киселинен разтвор се поставя, който да “награпави” повърхността на зъба
  • Зъбите се изплакват и изсушават
  • Поставя се материала върху зъба и се втвърдява обикновено с фотополимерна лампа

Силантите могат да се носят и 10 години, като системно се проверяват от стоматолога, и ако е необходимо се коригира материала.

Силантите не изискват промяна на хранителния режим, но понеже се поставят много често при деца, се препоръчва намаляване на количеството на сладките, лепкави храни (като дъвчащи, желирани бонбони), хрупането на кубчета лед, които биха изтрили по-бързо покритието.