Млечница (гъбички, кандидоза)

No Comments

Какво представляват?

Гъбички в устата. Инфекция, която се причинява от гъбичката Candida. Появява се понякога и не само в устата а и като вагинална инфекция при жените и обрив при кърмачетата. По време на кърмене, инфекцията може да премине от бебето към майката и тогава е необходимо лечението да се проведе и на майката.

Най-често се появява при бебета (след втория месец) и малки деца както и при възрастни хора със слаба имунна система, пушачи и хора, които носят протези.

Причините:

  • някои заболявания (неконтрулиран диабет, ХИВ (СПИН), рак, левкемия, сухота в устата или хормонални промени по време на бременността)
  • при стрес
  • прием на лекарства (кортикостероиди, антибиотици, хапчета за контрол на раждаемостта)
  • при хора, които носят неудобни протези или имат лоша хигиена

При новородените причина може да бъде вагинална гъбична инфекция (най-често след прием на антибиотици) на майката по време на раждане и заразяване на бебето при преминаването през родовия канал и неразвитата още на бебето, имунна система.

Кои са симптомите при появата на гъбички?

При новороденото, по езика му след хранене, се появява бял налеп, който изчезва малко след това. Ако бебето има млечница след почистването на белия налеп отдолу остава червена, възпалена площ, която може да кърви. Детето нервничи и плаче по време на кърмене, защото възпалението е болезнено за него и не успява да се храни пълноценно.

Виждат се кремаво бели налепи, обикновено на езика и от вътрешната страна на бузите а понякога и на устните, венците и сливиците. В някои случаи появата им може да бъде болезнена и/или леко да кърви, когато си миете зъбите. При много тежки случаи, инфекцията преминава в хранопровода, което води до болки и затруднено поглъщане, леко повишена температура, усещане че, храната засяда в гърлото, и треска ако продължи да се разраства към белия и черния дроб.

Лечение

За възрастни се предписват противогъбични лекарства (от 10-14 дни).

За новородени има гелчета, които се мажат 3 пъти на ден след хранене. Препоръчително е 1 час след намазване да не се дават течности или мляко на бебето.

Ето и няколко съвета за предотвратяване от появата на млечница при бебето:

  • бременната ако е имала възпаление, нека то да бъде лекувано 3 месеца преди раждането
  • винаги след кърмене, майката да почиства и измива с вода зърната
  • не позволявайте на никой да пипа в устата на бебето
  • винаги стерилизирайте бибероните и биберон-залъгалките

Не се тревожете от появата на млечница при бебето. В много от случаите тя преминава бързо и от самосебе си и с растежа бебето никога няма да я повтори.

Диагноза се поставя след преглед от стоматолог (или консултация с педиатър), които по отличителните белези или след изследване в лаборатория, ще установят появата на гъбичната инфекция.