Лечение на коренови канали

No Comments
Състав на зъба емайл – дентин – пулпа

Състав на зъба емайл – дентин – пулпа

Кореновите канали са тунелите, през които преминават нервите и кръвоносните съдове.

В центъра на зъба се намира пулпата. Когато инфекцията премине от емайла към дентина до пулпата, се нарича пулпит. Ако е възпалена и тъканта около цимента на корена възпалението преминава към периодонтит или още гранулом, абцес.

Симптоми, които може да подскажат за някои от тези заболявания са:

Много честo при появата на гранулом или перодонтит е възможно да няма явни симптоми. Тогава заболяването би могло да се открие по време на профилактичния преглед или на рентгеновата снимка. На нея доктора ще изясни конкретното лечение, което може да протече в рамките на 2-3 посещения под упойка.

Понякога се налага предварително и прием на антибиотик в зависимост от състоянието на зъба и протичащата инфекция.

Екстракция (вадене) на нерв:

Слага се кофердам (изолиращо платно от водата и слюнката), изпилява се зъба до пулпата, отстранява се нервна тъкан (вадене на нерв). Доктора дезинфекцира непрекъснато и отново с рентгенова снимка се установява дали почистването е стигнало до върха на кореновия канал. Запълва се кореновия канал с лекарство съдържащо каучуково вещество (за да се избегне отново бактериална инфекция).

Възможно е след това няколко дни да има болка.

Вследствие на упойката няколко часа след лечението мястото може да остане вцепенено затова избягвайте да дъвчете върху обтурираната площ. Ако стоматолога прецени ще ви предпише антибиотик или болкоуспокоителни.

В къщи може да наложите мястото (външно) с лед по 5 минути на всеки час, за да избегнете подуването. Изплакнете устата с топла, леко подсолена вода и яжте редовно, но по-мека (течна) в следващите два дни.

Моля избягвайте алкохола и цигарите в следващите 24 часа!

Лечението на кореновите канали е изключително успешна процедура в около 95% от случаите. Много често добре излекувани зъби остават за цял живот.


За да получите насочваща информация или компетентна консултация от нашите специалисти, не се колебайте да се свържете с нас – 0877 17 80 18