Кои са причините за лош дъх (халитоза) и начините да се справим с него?

No Comments

лош дъхПочти на всеки се е случвало да има лош дъх понякога. Обикновено лошия дъх се появява вечер, а причината са бактериите в устата. Ако не помогне и измиването с четка и паста тогава лошия дъх се нарича халитоза (Halitosis).

Имате лош дъх и се притеснявате какви са причините и как да се справите с него? Лошия дъх предизвиква комплекси, притеснения и ограничения в социалния ви живот.

Причините могат да бъдат:

 • Бактериите в устата се хранят с хранителните остатъци ако вашата четка за зъби не успее да ги отстрани, те освобождават неприятни миризми. Необходимо е добра орална хигиена, често миене и консумацията на храни, които естествено почистват устната кухина (например ябълка).
 • По повърхността на езика има милиони бактерии. Добре би било да се почиства със специален накрайник или с четката за зъби.
 • Сухота в устата. Някои лекарства могат да причинят сухота в устата, което да доведе до лош дъх. Ако имате такова усещане, пийнете глътка вода и задръжте в устата няколко минути преди да преглътнете. На пазара се предлагат и води за уста, но използвайте само такива без алкохол, защото използването му би изсушило допълнително устата.
 • Храна, която се задържа в някои части на устата или по зъбите. Дори след измиването с четка можем да пропуснем да почистим повърхност от зъба и да останат частици храна.
 • Често се случва при счупен, не здрав зъб или при носенето на протези. Необходимо е идеално да почиствате протезите си всеки ден.
 • Проблеми със сливиците, ако са хронично инфектирани.
 • Пушенето. Тютюнопушенето предизвиква по-бързото разпространение на бактериите в устата. Най-добре е да спрете завинаги цигарите но ако все пак това е невъзможно, отделяйте повече време за почистване на зъбите и устата.
 • Проблем със синусите. При една обилна секреция от носа стичането на секрети, може да предизвика инфекция и в устната кухина. Тогава е задължително консултацията със специалист УНГ (уши, нос и гърло).
 • Други причини може да са хроничен и тежък здравословен проблем като бронхити, пневмонии дори и бъбречна недостатъчност. В този случай се консултирайте с лекар как лошия дъх да бъде смекчен.

Ще предложим няколко прости и ефективни начини за преодоляването на този проблем:

 • Една от основните причини за лош дъх е натрупаната плака по зъбите, която съдържа хиляди бактерии. Затова е задължително измиването на зъбите 2 пъти на ден. Ако лошия дъх продължава, мийте и по-често например след всяко хранене но не твърде грубо и агресивно, защото това може да изтърка емайла и да направи чувствителни и податливи зъбите.
 • Почиствайте езика. По повърхността на езика също се отлагат бактерии, които имат неприятен мирис. Измийте и езика с четката за зъби или ако не ви е удобна за почистването на корена на езика понеже е твърде голяма, използвайте специален накрайник. Накрайници може да има на гърба на главата на четката за зъби или да се продават отделно. Почистването на езика става без натиск върху езика,като се отстраняват бактерии, хранителни остатъци и мъртви клетки.
 • Разбира се преди да имате социален контакт, среща или просто не искате неприятен дъх избягвайте консумацията на лук и чесън. Дори измиването след консумацията им не би могло да отстрани неприятния дъх. Летливите вещества, които те съдържат преминават в кръвния поток и достигат до белите дробове, и при вдишване и издишане усещаме неприятния мирис.
 • Пушенето. Предизвиква възпаление на венците, предразполага към появата на тъмни петна по зъбите и увеличава риска от рак на устната кухина. Вече се предлагат програми за отказване от тютюнопушенето (попитайте вашия стоматолог), никотинови лепенки и електронни цигари които биха ви били полезни да спрете този вреден навик.
 • Използвайте антибактериални разтвори за изплакване и допълнителна защита от бактериална плака. Може да изплаквате и жабурите и с вода след хранене, като отстранявате полепналите частици.
 • След хранене е по-добре да дъвчете дъвка без захар вместо смученето или дъвченето на бонбон, който увеличава развитието на бактерии.
 • Изключително важно е венците да бъдат здрави. Пародонтозата е честа причина за лош дъх, защото бактериите се натрупват в “отворените” джобове на венците. Необходимо е да се консултирате със специалист в лечение на заболяване на венците – периодонтист.
 • Сухота в устата предизвиква липса на слюнка и предразполага към кариеси. Пийте повече вода, дъвките без захар предизвикват слюноотделяне. Ако въздуха е сух използвайте овлажнител за през нощта.
 • Ако лошия дъх продължава въпреки усилията и старанието ви, консултирайте се с вашия стоматолог. Причина за лош дъх може да се окаже инфекция на синусите,постназална секреция от алергии, белодробни инфекции, диабет, или бъбречни заболявания.