Как се прави пломба и какво се случва когато седнете на стоматологичният стол?

kak-se-pravi-plomba-2

Втърдяване на композита с помоща на фотополимерна лампа

Страхът от стоматолога е водещ проблем към пътя до зъболекарския стол. Това се дължи най-вече на това, че не знаем какво всъщност прави доктора в устата?! Най-общо ще ви опишем какво се случва.

Сядате на стола с отворена уста. Зъболекаря ще намери зъба, който трябва да се лекува и ще си осигури достъп до него, за да се увери, че няма да увреди съседните зъби.

При най-малките деца може да се наложи, да се използва пластмасов държач между челюстите, за да държи детето устата си отворена ( или да не ухапе доктора ). При възрастните рядко се случва да се използва такъв държач единствено, когато пациента трябва да стои с отворена уста повече от 15-20 минути.

Поставя се кофердам ( гумен предпазител ). Стоматолога ще ви сложи и малък маркуч, който ще събира слюнката, за да запази устата чиста. Слага се упойка ( бие се във венците ), която ще намали болката по време на стоматологичните процедури. Иглата изглежда заплашително но въпреки това НЕ е болезнена. Когато упойката започне да действа доктора ще започне работата си.

Основната причина за страхът на пациента идва от шума на машината, с която стоматолога обработва и изпилява зъба. Пробиването на зъба отделя лека миризма и “парене“, както и чувството на „смилане“.

След като се изпили част от зъба ( например за фотополимерна пломба ) се прави паста, с кoято се запълва. С помощта на тънък шпатул, се запълва зъба и с UV източник на светлина се втвърдява пастата в кухината. Възможно е още веднъж стоматолога да добави от пастата, за да оформи и възпроизведе формата на зъба. Зъболекаря ще ви накара да захапете парче хартия, която ще маркира точките, контактуващи с антагонистите ( срещуположните зъби ). Така ще прецени дали е висока или неточна пломбата. Когато доктора се увери, че всичко е идеално, ще му отнеме няколко минути, за да почисти и полира зъба.

Действието на упойката може да продължи няколко часа след поставянето й. До тогава се усеща изтръпване или усещане за тежест в челюстта, но това бързо ще отмине.