Как се прави пломба и какво се случва когато седнете на стоматологичният стол?

No Comments
как се прави пломба

Втърдяване на композита с помоща на фотополимерна лампа

Страхът от стоматолога е водещ проблем към пътя до зъболекарския стол. Това се дължи най-вече на това, че не знаем какво всъщност прави доктора в устата?! Най-общо ще ви опишем какво се случва.

Сядате на стола с отворена уста. Зъболекаря ще намери зъба, който трябва да се лекува и ще си осигури достъп до него, за да се увери, че няма да увреди съседните зъби.

При най-малките деца може да се наложи, да се използва пластмасов държач между челюстите, за да държи детето устата си отворена (или да не ухапе доктора). При възрастните рядко се случва да се използва такъв държач единствено, когато пациента трябва да стои с отворена уста повече от 15-20 минути.

Поставя се кофердам (гумен предпазител). Стоматолога ще ви сложи и малък маркуч, който ще събира слюнката, за да запази устата чиста. Слага се упойка (бие се във венците), която ще намали болката по време на стоматологичните процедури. Иглата изглежда заплашително но въпреки това НЕ е болезнена. Когато упойката започне да действа доктора ще започне работата си.

Основната причина за страхът на пациента идва от шума на машината, с която стоматолога обработва и изпилява зъба. Пробиването на зъба отделя лека миризма и “парене”, както и чувството на “смилане”.

След като се изпили част от зъба ( например за фотополимерна пломба ) се прави паста, с кoято се запълва. С помощта на тънък шпатул, се запълва зъба и с UV източник на светлина се втвърдява пастата в кухината. Възможно е още веднъж стоматолога да добави от пастата, за да оформи и възпроизведе формата на зъба. Зъболекаря ще ви накара да захапете парче хартия, която ще маркира точките, контактуващи с антагонистите (срещуположните зъби). Така ще прецени дали е висока или неточна пломбата. Когато доктора се увери, че всичко е идеално, ще му отнеме няколко минути, за да почисти и полира зъба.

Действието на упойката може да продължи няколко часа след поставянето й. До тогава се усеща изтръпване или усещане за тежест в челюстта, но това бързо ще отмине.


За да получите насочваща информация или компетентна консултация от нашите специалисти, не се колебайте да се свържете с нас – 0877 17 80 18