Как да се справите с лошия дъх при бебетата?

No Comments

Лошият дъх е нещо, което се случва рядко при кърмачетата.

Обикновено бебето има лош дъх сутрин, защото бактериите, които причиняват лош дъх “заразяват” цялата уста и се размножават. Това се случва, защото слюноотделянето е намалено, в следствие на което защитата в устата от вредните бактерии намалява.

Ето и няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да излекувате лошия дъх при кърмачетата:

  • Ако бебето все още няма зъби ще помогне за почистване на устата чисти кърпи и леко триене на остатъци от мляко и други хранителни продукти от венците и устната кухина.
  • Проверете за чужди тела в устата на бебето или гърлото. Чуждо тяло в устата на бебето може да предизвика лош дъх. В случай че откриете или имате съмнения, заведете бебето в болница и нека лекарите се справят с екстракцията на чуждото тяло. По този начин няма да причините по-голяма опасност за бебето си, докато се опитвате да отстраните обекта.
  • От друга страна, ако бебето вече има пробили зъби, е препоръчително да почиствате зъбите с четка с мек косъм, леко и внимателно.
  • Въпреки това, ако лошия дъх продължава без видима причина, следва да наблюдавате неговите навици. Дали има склонност да смуче предмети, които имат лош аромат? Ако това е причина наблюдавайте детето и винаги поднасяйте тези предмети чисти и дезинфекцирани. Не се притеснявайте за смученето на предмети – децата много бързо забравят този навик.
  • Ако сте направили всичко по силите си за да се отървете от лошия дъх и все още бебето го има, най-добре е да направите консултацията с лекар. В някои случаи лошия дъх е продиктуван от вътрешни болести. Лекарят ще провери синусите и сливиците, които може да са вероятната причина за лош дъх.