Как да предпазим от проблеми зъбите на децата?

No Comments
С кърпа, почиствайте венците на бебето след всяко хранене

С кърпа, почиствайте венците на бебето след всяко хранене

Изключително важно е как ще научим децата си да се хранят здравословно, да мият зъбите си и да посещават редовно стоматолога, за да избегнат проблеми със зъбите за в бъдеще.

Още докато бебето пие от шише е желателно да контролираме дневната му дажба. Млякото със захар и соковете съдържат захари, които причиняват кариес и гниене на зъбите. Това може да увреди млечните а в последствие и постоянните зъби.

Важно е количеството флуор, което приема детето. Той се съдържа във водата и в пастата за зъби. Необходимо е да контролираме миенето на малките деца, защото те не изплюват пастата и я поглъщат. Твърде много флуор може да доведе до обезцветяване на постоянните зъби. Необходимото количество паста е колкото грахово зърно.

На пробилите вече млечни зъбки (около 2,5-3 сантиметра) с мека четка или с мека мокра марля или кърпа и с паста почистете внимателно зъбките.

Консултирайте се и с вашия стоматолог. Той подробно ще ви обясни за техниката на миене, както и съвети за грижа на зъбките.

Първата среща със стоматолог е изключително важна, за да остави приятни спомени, а не неописуем страх, който обикновено остава за цял живот. Препоръчително е първото посещение да бъде между 1.5-2 годишна възраст, след което стоматолога се посещава на всеки 6 месеца. Когато обяснявате къде ще заведете детето избягвайте изрази като: “Отиваме на лекар/доктор!” Това ще уплаши детето и със сигурност няма да предизвика желание да посети нещо ново.

Няколко съвета, как да поддържаме добро орално здраве:

  • ограничете с 10% дневния прием на плодовия сок и го заменете с вода
  • не позволявайте, детето да заспи с бутилка сок (или биберон) или подсладена течност, дори и адаптирано мляко
  • с кърпа, почиствайте венците на бебето след всяко хранене
  • не давайте на бебе под 6 месечна възраст флуорид, а за по-големите следете количеството флуор, за да не предозират дневния прием. Следете съдържанието на водата и измиванията с паста
  • научете детето два пъти на ден да си мие зъбките (включително и езика), като най-важно е вечерното миене преди лягане
  • следете дали детето няма бруксизъм (тракане, скърцане със зъби) вечер докато спи