Как да мият децата зъбките?

No Comments

Добре би било да почистваме венците още преди появата на първото зъбче. Как да го направим?

Поставяме бебето в скута си, близо до гърдите, и с помощта на тампонче напоено с вода, много леко, без натиск почистваме венците. Препоръчително е това да се прави два пъти на ден – сутрин след закуската и вечер след последното хранене.

С пробива на първото зъбче се започва старателното почистване. Много важно е да показвате на децата, как се мият зъбките правилно, за да могат те да усвоят правилните навици. С марличка, напоена с вода или с малко паста (колкото лещено зърно), се почистват зъбките като правилото е – с КРЪГОВИ движения по всяка една повърхност на зъба (отвън, отвътре и отгоре). Без движения напред-назад, като не забравяме накрая да почистим и езика.

На 3 години детето трябва да се опитва само да си мие зъбките два пъти на ден – сутрин и вечер. Обърнете внимание на пастата за малчугана- на пазара има голям избор oт специални детски пасти (като за начало изберете такава с приятен плодов вкус). Уверете се от съдържанието, дали в детската паста се съдържа флуор, който е препоръчителен за деца до 6 годишна възраст.

Четката за зъби да е с мек и среден косъм но не и с твърд. Обърнете внимание на размерите на главата на четката – те са упоменати на опаковката и са за определена възраст. Има много варианти с весели картинки и животни.

Конец за зъби също може да се използва, но почистването да бъде под контрола и ръководството на възрастен. Децата над 6 годишна възраст биха могли да се справят и сами.