Как да мием зъбите правилно? Електрическа или традиционна четка да използваме? Каква паста за зъби да изберем?

No Comments

С четката за зъби почистваме вътрешната, външната и оклузалната повърхност.

Първо използваме конец за зъби за между-зъбните пространства. След това, продължаваме с четката и пастата. Изтискваме малко количество от пастата върху четката, колкото грахово зърно. Държим я под ъгъл (45˚) и почистваме от венеца към върха на зъба, с много лек натиск. Така косъмчетата на четката почистват и междузъбните пространства. Когато почистваме в областта на венеца, трябва да използваме кръгови движения. Същото важи и за фронталните (предните) зъби. Почистете добре мъдреците и дисталните (задните) зъби, много внимателно понеже те са по труднодостъпни. Четкайте зъбите около 2 до 4 минути (което е около 300-600 движения). Накрая измийте и езика в посока от корена към върха му. Така ще отстраните бактериите и лошия дъх.

Избора на четка

Електрически четки за зъби

Електрически четки с 30 000 – 40 000 оборота, за по-добро почистване на зъбната плака

Консултирайте се с вашия стоматолог, каква четка да използвате. Най-добре е да измивате, когато имате кървящи венци или проблемни зъби, с четка с мек косъм и заоблени краища. Ако нямате такива проблеми използвайте четка със среден косъм.
За децата четките са с по-малки като размер глави (на опаковките е упомената възрастта, за която е предназначена) с мек косъм.

Желателно е да сменяте четката на всеки 3 месеца, но това може да стане и по-рано, ако прецените, че косъмчетата са изкривени или повредени.

Електрическите четки за първи път в света са представени от фирма Broxodent. От тогава до днес, на пазара се появяват десетки видове с безброй функции и дизайн. Могат да бъдат с 3000-7500 въртящи движения в минута (съществуват и такива с 30 000-40 000 оборота, за по-добро почистване на зъбната плака) като възпроизвеждат движенията на вашата ръка. Извършват въртящи и вертикални движения, с цел идеално премахване на плаката и почистване на венците, дори и до труднодостъпните места.

Електрическите четки са с предимство пред традиционните, защото извършват повече движения (почиствания) върху площта, която миете. За хората, които имат здравословни проблеми (например артрит), електрическите четки са по-добрия вариант, за да могат да се справят и контролират с миенето. Много хора тези четки ги мотивират да спазват по-редовна хигиена. Единствения недостатък остава цената – електрическите четки са с пъти по-скъпи от обикновените. Различните модели варират от 25 до 250 лева.

Паста за зъби

Прахообразна паста за зъби

Прахообразна паста за зъби

Може да бъде във вид на паста, гел или в прахообразна форма. Някои съставки са общи за всички пасти.

В повечето случаи пастите съдържат:

 • Флуорид (естествен минерал), който е най-популярната и най-важната, активна съставка за предотвратяване на кариеси
 • Абразивни агенти (калциев карбонат и силикати) необходими за премахване на частици храна, бактерии и някои петна от зъбите
 • Ароматни вещества. Изкуствени подсладители, включително и захарин за по-добър вкус (мента, канела, лимон и дори дъвка за децата)
 • Овлажнители за задържане на влагата, за да не изсъхне пастата (глицерол)
 • Сгъстители – лекарствени продукти (от някои водорасли), за постигане и поддържане на консистенцията на пастата
 • Почистващи препарати – пяната, която се получава по време на миенето е от перилни препарати като натриев сулфат.

Химични съединения като пирофосфати и цинков цитрат предотвратяват появата на зъбен камък. Някои пасти съдържат антибиотик (триклозан), който унищожава бактериите в устата.

Пасти за чувствителни зъби от топло и студено. Съдържат калиев нитрат или стронциев хлорид, които облекчават чувствителността на зъбите в рамките на един месец употреба.

Избелващи пасти за ежедневна употреба, които не съдържат белина, а абразивни частици или химикали, които ефективно почистват петната от зъба. Смята се, че избелващите пасти увреждат емайла но изследванията сочат, че НЕ са по-вредни от обикновените.

Съвети за избор на паста. Индивидуален е избора на паста според нуждите ви, но можем да ви улесним при избора, с няколко съвета:

 • На повечето пасти има печат с одобрение на Български зъболекарски съюз, което означава че са безопасни и ефективни
  Вода за уста

  Водата за уста намалява съдържанието на бактерии в устата и заздравява емайла на зъба

 • Проверете съдържанието на флуор
 • Пазете се от токсично вещество – диетилен гликол
 • За децата пастите може да са плодови, което ще им хареса и с желание ще мият зъбките си
 • Преценете дали искате да избелвате зъбите; дали имате чувствителни зъби към топло и студено

Може да експериментирате с различни марки, видове и аромати и да откриете, коя пасти ви допада най-много.

Вода за уста

Намалява съдържанието на бактерии в устата, заздравява емайла на зъба съответно предотвратява появата на кариес. Не се препоръчва за деца под 6 години поради опасност от поглъщане.