Детска стоматология. Как да запазим зъбките на децата здрави!

No Comments , ,

Кариесът е “заразен”!

Една от предпоставките за развитие на кариес е наличието на специфични бактерии в устната кухина (особено Streptococcus mutans). От няколко години се знае, че при раждането тези бактерии не се откриват в устата, а се разпространяват най-често чрез слюнката на родителите. Ако Вие или членове на семейството Ви страдат от зъбен кариес, то трябва да вземете предпазни мерки, така че Вашето дете да не се зарази с подобни бактерии, или най-малкото да не се зарази твърде рано.

Млечните зъби се нуждаят от грижи

Който смята, че грижата за млечните зъби може да бъде пренебрегната, защото те се използват само няколко години, се заблуждава напълно. В засегнатите от кариес млечни зъби бактериите причинители могат да се размножават много бързо и да застрашат и по-късно израстващите постоянни зъби.

Миене на зъбите още след пробива

Още след пробива на първия зъб поне веднъж дневно той трябва да бъде почистван с мека, влажна четка или памучен тампон, напоен със детска зъбна паста в количество колкото грахово зърно. По-късно, когато Вашето дете стане на две години, зъбите трябва да се почистват два пъти дневно.
На около три години детето Ви дори може да започне само да се грижи за зъбите си. Под Миенето на зъбите от всички страни става в 3 стъпки:

  • Стъпка 1: Вашето дете мие дъвкателните повърхности с четкане напред – назад.
  • Стъпка 2: Със стиснати зъби детето “рисува” малки кръгове от външната страна на зъбните редици.
  • Стъпка 3: Вашето дете “измита” вътрешната страна на зъбите.

Оставете на детето си време да се упражнява в миене на зъбите. От решаваща роля в началото е не пълнотата на почистването, а това, че детето разбира защо и как се мият зъбите. Едва в началото на училищната възраст детето Ви ще може наистина систематично да почиства зъбите си. Дотогава родителите трябва да го наблюдават и всеки ден допълнително да почистват зъбите му, за предпочитане вечер преди лягане.

Детска четка за зъби: особености

Пазарът за детски зъбни четки е огромен. Това е, което има значение, е следното: подходящата за дете четка за зъби трябва да бъде с къса глава (по-малко от 2 см), с много отделни снопчета, със заоблени на върха пластмасови власинки и дебела ръкохватка (дръжка), която да не се изплъзва от ръката.

Паста за зъби за деца

До шестгодишна възраст децата трябва да употребяват детска паста за зъби, а след от постъпване в училище – “нормална” паста за зъби за възрастни. Малките деца не могат да изплакват добре и често поглъщат по невнимание пастата за зъби. За да се избегне предозирането на флуориди, съдържанието му в детските зъбни пасти е оскъдно – до около 500 мг флуорид на 1 килограм на паста за зъби.

Флуориди за деца

Флуоридите са най-ефективното средство за превенцията на кариеса. Те потискат развитието на кариеса и стимулират “поправката” на зараждащите се кариозни увреждания. Има различни начини за осигуряване на флуориди за децата и възрастните. Най-новите научни резултати показват, че флуоридите въздействат предимно при директен контакт с повърхността на зъбния емайла (локално). Ето защо днес е предпочитана локалната профилактика на кариеса – посредством пасти за зъби, съдържащи флуориди. При особено висок риск от кариес Вашият зъболекар може да нанесе флуориден лак върху зъбната повърхност на детето Ви.

Първото посещение при зъболекаря

Най-късно след пробива на всички млечни зъби, т.е. около 2-3 годишна възраст, вече е време за посещение при зъболекар. Колкото по-рано запознаете детето си със зъболекарския кабинет, толкова по-добре.

Силанизиране

Зъбите с дъвкателни повърхности с дълбок релеф са особено изложени на риск от кариес. В бразди и вдлъбнатини, наречени фисури, се събират бактерии, условията за развитие на бактерии са идеални. Запечатването на фисурите може значително да намали проникването на бактерии, а с това и податливостта на зъба спрямо кариес за много години напред. При силанизирането фисурите се “затварят” със специален материал (обикновено фотополимер). То предотвратява проникването на бактерии и чрез това – появата на кариес във зъбните фисури.

5 звезди за здрави зъбки

Спазвайки 5 пет прости правила, децата Ви могат да запазят зъбките си здрави.


Автори: Д-р Акио Митов и Д-р Герго Митов M.Sc., www.ddk.bg