Какъв е строежа на зъба и какви функции извършват всеки един от слоевете изграждащи зъбната структура?

No Comments

Зъбът може да изглежда твърд, но в действителност има сложна структура. Състои от няколко различни части и слоеве, като всяка една извършва уникална функция. Четирите части на зъба са цимент, зъбна пулпа, дентин и емайл.

Емайл

Емайла е най-твърдата и силно минерализирана част от човешкото тяло. Благодарение на твърдостта си успяваме да дъвчем и смиламе храната. Но точно това е и предпоставка за чупливост и напукване.

Емайла е външната обвивка на зъба, която покрива дентина.

96% от емайла се състои от минерал (кристален калциев фосфат) а останалите 4% са вода и органична маса. Нормалният цвят на емайла варира от светло жълто до сиво-бяло.

Зъбния емайл може да претърпи процес, наречен деминерализация, ако рН в устата падне до по-ниски от нормалните нива. Комбинацията на бактерии и захари от някои храни, закуски, безалкохолни напитки и сладкиши може да генерира кисела среда. С течение на времето тази среда бавно “разтваря” емайла, и създава предпоставка за кариес.

Дентин

Дентина е тъкан между емайла и камерата на пулпата. Дентинa представлява минерализирана съединителна тъкан с органична матрица от колагенови протеини. Съставен е от 70% неорганични материали, 20% органични материали, както и 10% вода. Тъй като е по-мек от емайла е по-податлив на кариеси. Той определя формата, големината и цвета на зъбите.

Цимент

Цимента е костно вещество, което обхваща корена на зъба. Състои се от около 45% неорганичен материал (главно хидроксиапатит), 33% органичен материал (главно колаген) и 22% вода. Основната роля на цимента е да служи като средство, за прикрепяне с пародонталните сухожилията т.е да стабилизира зъба на мястото му.

Пулпа

Пулпата или още кореновия канал е централната част на зъба, изпълнена със съединителна тъкан. Тази тъкан съдържа кръвоносни съдове и нерви, които навлизат в зъба през корена. Основната роля на пулпата е образуване на дентин чрез биологични клетки на външната му повърхност, наречени odontoblasts и осигурява хранителни вещества към останалата част на зъба.

Пулпата е сетивната част от зъба, която улавя температурата, когато консумираме храни и напитки и появата на кариеси. Сред клетките, които образува пулпата са бели кръвни клетки, като макрофаги и Т-лимфоцити.

Нарича се още “нерв” на зъба.