Какво е пародонтит?

No Comments

Пародонтит е инфекция на поддържащите зъбите тъкани (сухожилията и костите).

В основата на зъба се натрупва плака и зъбен камък, които отдръпват венеца. Това води до инфекция.

Симптомите са:

  • Кървене на венците по време на миене и натиск, може да бъде и без болка. Здравите венци са розови и “прибрани” около зъба. Ако вашите са “меки”, червени или лилави е много вероятно да имате пародонтит.
  • Лош дъх или вкус в устата
  • Отдръпване на венците и образуване на дълбоки джобове между венеца и зъба
  • Ронливи или клатещи се зъби.

Пародонта е основна причина за загубата на зъби при възрастните. Приблизително 15% във възрастовата група от 21-50 години и над 30% над 50 години.

Лечението:

Лечението на това заболяване ще намали възпалението, ще се лекуват джобовете образували се около зъба, и разбира се старателно ще бъде почистен зъбния камък и плака. Целта на лечението е да се спре прогресирането на болестта. Възможностите за лечение зависят от стадия на заболяването и от цялостното ви здраве. Вариантите са от нехирургични методи до операция за възстановяване на поддържащите зъба тъкани. Почистването от зъбен камък и плака е необходимо да се прави периодично за да не се повтори пародонтита. Ако не се лекува навреме заболяването може да причини загуба на зъба (зъбите), язви, инфекции, абцеси и риск от сърдечни заболявания. Бактериите, които възпаляват венците, могат да проникнат в кръвта, а тя да ги пренесе към други органи и сърцето. В черния дроб те могат да задействат производството на С-реактивни протеини, които са предиктор за повишен риск от сърдечно съдови заболявания.

Какво причинява заболяването на венците?

Освен натрупването на плака по зъбите има и други фактори, които могат да причинят пародонтоза:

  • Хормонални промени – при бременност, пубертет, менопауза, менструален цикъл. Венците стават по-чувствителни и е по-лесно възпалението да се развие
  • Болести като рак, СПИН и др, при които имунната система е много слаба
  • Лекарства. При приема на някои лекарства, намалява слюноотделянето, което има защитно действие върху зъбите и венците
  • Наследственост. Ако имате родители или роднини с такова заболяване, има голяма вероятност, заболяването да се прояви и при вас

Добрата новина, е че при чести посещения при стоматолог и добра орална хигиена (към, което можем да прибавим и спиране на цигарите, намаляване на стреса и правилно хранене) пародонтита може да бъде излекуван.