Какво е ортодонтия (криви зъби) ?

No Comments

Ортодонтията е част от стоматологията, която се занимава с неправилно подредените зъби в захапката. В някои от случаите, ефективността при дъвкателния акт, естетиката и цялостната визия могат да бъдат нарушени. Когато зъбите не са на точните им позиции, много често има проблеми с храносмилането и затруднено почистване.

Ортодонтско апаратче

Ортодонтско апаратче

Използват се различни методи на лечение – ортодонтски апарати (скоби или шини) и брекети (метални или силиконови).

Ортодонтските апаратчета са снемаеми и се използват основно при малки деца, като могат да се поставят на едната или и на двете челюсти. Подпомагат за правилното израстване на челюстите и осигуряват място за постоянните зъби. Необходимо е да се носят почти денонощно, да се почистват добре, като предизвикват дискомфорт при говора и храненето. За постигането на максимален резултат е нужно голямо постоянство и отлична хигиена при този вид апаратчета.

 

Брекети

Брекетите са пластинки, които се залепват върху зъба, т.е. те са неснемаеми. Използва се специално лепило при закрепването върху всяко едно зъбче. Подреждането на зъбите е с помощта на фабрично извита ортодонтска тел, която обхваща и фиксира всички зъби от челюстта. Точно тя “връща” кривите зъби в правилните позиции и ги подрежда с прецизна точност.

Носенето на ортодонтски апаратчета и брекети е дълго. Периода е различен и отнема около 1-2,5 години, като през това време костта също се променя. Необходими са чести посещения при ортодонт, за да се регулират и активират апаратчетата и брекетите.

Свалянето на брекетите

Брекети

Брекети

Ретайнер на горни зъби

Ретайнер на горни зъби

След свалянето на брекетите е много важно, да се постави ретайнер (ретенционен апарат), който да предпазва от повторно изкривяване на зъбите или завръщането им в обратните (криви) позиции. Това става с помощта на много тънка тел, отзад на горните и долните, фронтални (предни) зъби. Тя не се вижда и не пречи, но е необходимо да остане в устата толкова колкото е продължило и лечението.

Важно преди да започне ортодонтското лечение всички зъби да са здрави. Ако, се наложи да се лекува някой зъб, се сваля дъгата, лекува се и тогава отново се връща в устата. Не се поставят коронки и мостове в периода на лечение, защото позициите на зъбите ще се променят и поставянето им ще бъде неточно.

Брекети може да се слагат на разклатени зъби, коронки, мостове и импланти.


За да получите насочваща информация или компетентна консултация от нашите специалисти, не се колебайте да се свържете с нас – 0877 17 80 18