Какво е кариес?

No Comments
Кариеси на дистални (задни) зъби

Кариеси на дистални (задни) зъби

Кариеса е увреждане на повърхностния слой на зъба (емайла). В слюнката, може да има бактерии, които да “омекотят” и разрушат емайла. След като попаднат във вътрешността на зъба (дентина), бактериите могат да унищожат част от или целия зъб. Ако се открие навреме проблема, процеса на разпад на зъба, може да бъде предотвратен.

Зъба се изпилява, колкото е необходимо и се запълва (прави се пломба), с което се възстановява функцията и естетиката. Пломбата може да бъде от различни материали (амалгама, фотополимер, химиополимер, керамика или други).

За да се установи появата на кариес, е необходимо да се направи рентгенова снимка. Кариеса може да е върху горната повърхност на зъба (тази с която дъвчем), в шийката на зъба (основата), или страничен (в съседство с другите зъби).

Кариеси на предни зъби

Кариеси на предни зъби

Можем да контролираме появата на кариес, като се храним правилно и балансирано. Подходящата храна е ключът към здравето, както за цялото тяло така и за оралното ви здраве. “Бързата”, полуготова храна, която консумира човечеството в последните години, сладкото, липсата на плодове и зеленчуци, за които е много важно да се знае, че са най-подходящи и здравословни, когато са отгледани в региона, в който живеем.