Какво е зъбна плака?

No Comments

Зъбна плака или още зъбен налеп е много тънка, невидима за окото маса по зъбите и по венците. Съдържа различни видове бактерии, които дори след измиване са активни в устата. С времето, след почистването с четка и паста, те се увеличават. В някои случаи може да се стигне до заболяване на венците и инфекции.

Инфекция може да се развие и при прекомерния прием на захар или липсата на добра орална хигиена.

Храната

Когато се храним с храни богати на въглехидрати (захар, скорбяла) а също и безалкохолни напитки или бонбони, често част от тях остават върху зъбите и повишават киселинността. Бактериите, които живеят в устата при такава среда се размножават, увреждат емайла на зъба, навлизат във вътрешността му и правят кариес. Някои храни трудно се самопочистват от слюнката като мед, захар, сода, сладолед, стафиди (и всички сушени плодове), бисквити, твърди бонбони (за смучене), пържени картофи и др. Сладките напитки например, часове наред остават по повърхността на зъбите, атакуват я и предизвикват крехкостта и чупливостта на зъба. Препоръчително е консумирането на балансирана храна и ако е възможно без допълнителни хранения или сладки. Ако все пак е необходимо, изберете кисело мляко, сирене, плодове, сурови зеленчуци (целината например, неутрализира киселините и спомага за естественото почистване на зъбите).

Водата

Важен е и състава на водата, която пием. Високото съдържание на флуорид в чешмяната вода, трябва да е регулирано, затова се препоръчва редуването на минерална с изворна вода.

Най-често кариеса се появява на задните (дистални зъби), на които дъвкателните повърхности са големи и с много каналчета (фисури). В тях попадналата храна се събира и почистването е много по-трудно и недостъпно.

Плаката може да се развие и под ръба на венеца към корена на зъба и дори към костта. Корените притежават естествена циментена защита, но при оголването им, тя лесно се разпада и зъба попада под атаките на бактериите. Те от своя страна унищожават емайла, навлизат в дентина, който е много по-мек и бързо се унищожава.

Добре би било да мием зъбите най-малко 2 пъти на ден, с четка с меки заоблени връхчета, като обръщаме специално внимание на прехода от венеца към зъба.

Ако плаката не се почиства системно тя се превръща в зъбен камък.