Какви бактерии живеят в използваната четка за зъби?

No Comments

Четката, с която почиствате устната кухина е пълна с микроби, установиха учени от университет в Манчестър, Англия. Непокритата четка, която оставяме всеки ден на мивката съдържа повече от 100 милиони бактерии, включително и Е-коли, бактериите, които причиняват диария както и стафилококови бактерии, предизвикващи кожни инфекции.
Не се паникьосвайте, устата не е стерилна, разбира се. Стотици микроби живеят в устата ни ежедневно. Проблемите настъпват едва, когато е налице нездравословният баланс на бактериите в устата. Затова е необходимо ежедневното почистване на плаката натрупана по зъбите.

Може ли четката за зъби да ни разболее?

Вероятно, не. Независимо от това, колко бактерии живеят в устата или са попаднали там направо от четка за зъби, естествената защита на организма прави много малко вероятна възможността да получиш инфекция, просто докато си миеш зъбите.

Внимавайте къде оставяте четката и как я съхранявате!

В много домове баните са малки и мивката се намира близо до тоалетната чиния, от където е известно, че при всяко пускане на водата се „разпръскват“ бактерии във въздуха. Затова е важно четката за зъби да не стои открита в близост до тоалетната чиния. Задължително е да измивате ръцете преди почистването на зъбите. Американски зъболекар казва: „Както прибирате и съхранявате чиниите и чашите, така постъпвайте и с четката за зъби – ако трябва и извън банята“
Какви бактерии живеят в използваната четка за зъби? Непокритата четка, която оставяме всеки ден на мивката съдържа повече от 100 милиони бактерии, включително и Е-коли, бактериите, които причиняват диария както и стафилококови бактерии, които причиняват кожни инфекции.

Съвети как да съхраняваме четката за зъби.

Винаги преди да използвате четката за зъби я измийте добре с течаща вода. Оставете я да изсъхне, защото бактериите обичат влажна среда. Не затваряйте четката с капачета, защото това пречи тя да изсъхне добре. Дръжте я добре изправена, без да се опира и докосва до друга четка за зъби, защото могат да се пренесат микробите между двете четки. Никога не използвайте четката на своя съпруг, брат, сестра или съквартирант.

Мога ли да използвам дезинфектанти и дали те имат ефект?

Различни продукти има на пазара, които унищожават бактериите с ултравиолетова светлина под формата на спрей или вода. Някои четки са с антибактериални косъмчета.
Някои от тези методи са ефективни, като няма доказателство, че използването на дезинфектант ще намали риска от заболявания. Дори най-ефективният метод няма да унищожи всички микроби. Ако решите да използвате ефективността на някой от тези методи, обърнете внимание дали има маркиран печат за одобрение от СБС.

Кога да изхвърля четката за зъби?

Препоръчително е четката за зъби да се подменя на всеки 3-4 месеца. Ако косъмчетата по четката са увредени или имате слаба имунна система, заменете я и преди този срок. Ако използвате електрическа четка за зъби, подменяйте главата, толкова често, колкото и четката за зъби за еднократна употреба. Винаги, когато решите да пропуснете ежедневното почистване се замислете колко бактерии има в устата ви в момента, които причиняват заболяване на венците, кариес и лош дъх.