Зъбен мост

No Comments
Циркониев мост – висока естетика и здравина

Циркониев мост – висока естетика и здравина

При липсата на един или няколко зъба, дефекта, може да бъде възстановен от зъбен мост. Моста може да бъде изработен върху два или повече зъба (наричат се носещи), а празнината т.е липсващите зъби да бъдат възстановени. Мост се нарича, още когато върху един изпилен зъб се направи коронка и се възстанови само един зъб до него (висящ).

Мостовете се фиксират неподвижно в устата. Материалите, от които могат да се направят са злато, метални сплави и порцелан. Днес се използва и циркониев оксид като основа, върху която се нанася порцелан. Пластмасовите мостове се монтират временно, докато се изработи постоянната конструкция.

Зъбните мостове се поставят върху изпилените зъби и/или импланти.

Мостовете могат да:

  • Възстановят усмивката
  • Възстановят дъвкателната функция и говор
  • Запазят формата на лицето
  • Разпределят дъвкателното налягане правилно между липсващите зъби
  • Запазят позицията на зъбите
Мостова конструкция

Мостова конструкция

При първото посещение при доктора носещите зъби върху, които ще бъде поставен моста се препарират (изпиляват). Доктора изпилява зъба и контурира пънчето. Взима се отпечатък, който се изпраща в лабораторията. Вашия стоматолог още в кабинета, може да направи временен, пластмасов мост (или зъботехника в лабораторията), който ще запази венците, изпилените зъби и ще възстанови естетиката.

По време на второто посещение, временния мост ще бъде свален и на негово място ще се монтира постоянния. Ако е необходимо, ще се пробва и ажустира (изпили), докато правилно прилегне. За да пасне идеално, доктора ще ви накара да стиснете в захапка и така ще се отбележи дали е в оклузия и дали моста е идеален. Ако е необходимо, стоматолога още веднъж ще изпили. Залепва се с цимент. Ако доктора прецени, ще го поносите с временен цимент известно време (1,2 или 3 седмици), докато се уверите, че добре ви е паснал и е удобен. След това се циментира с постоянен цимент.


За да получите насочваща информация или компетентна консултация от нашите специалисти, не се колебайте да се свържете с нас – 0877 17 80 18


Колко струва моста?

Цената се определя от избора на материал и броя на зъбите, които възстановявате.

Колко време може да се носи денталния мост?

Може, да се носи над 15-20 години. Определяща е и личната хигиена и редовните посещения при стоматолог.

Трудно ли е да се храниш след поставянето на мост?

Запълването на липсващите участъци със зъби, прави всъщност храненето по-лесно. Съвсем в началото докато свикнете с моста, може да се храните с по-мека и течна храна.

Може ли да промени говора ми моста?

В началото може да ви е трудно да говорите чисто, в случаите, когато са ви липсвали предни зъби. С времето, и с носенето на правилно разпределените зъби в конструкцията, ще свикнете бързо да говорите правилно.

Как да се грижим за моста?

Задължително е два пъти на ден да миете зъбите, което ще предотврати гниенето, и ще предпази венеца около препарираните и изгубени зъби.