Здравословна и питателна храна за деца и подрастващи

No Comments

Малките деца растат и учат много бързо, ето защо, за да са енергични се нуждаят от питателна храна и много вода. Важно е да им предоставим разнообразен хранителен режим, който ще осигури протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Така ще подобрим концентрацията и енергийното ниво. Здравословния начин на хранене в детска възраст ще предотврати анемии, рак, сърдечни заболявания, диабет, остеопороза и проблеми със съзъбието.

В менюто трябва да включите протеини, желязо и калций за кръвта и костите, много вода, мазнини за растеж на клетките, витамин Д за здрави кости, цинк и магнезий за имунната система. Насърчавайте децата да се хранят с плодове, зеленчуци, месо, хляб и зърнени култури, картофи, мляко и млечни продукти, риба, яйца, соя, боб и други.

Предлагайте богато разнообразие от храни на детето

Предлагайте богато разнообразие от храни на детето

Храни съдържащи мазнини или захар, трябва да се консумират умерено, но не да се изключват напълно от менюто на малчугана.

Ето няколко съвета, които ще ви улеснят:

  • Редовни закуски и график на хранене. Децата трябва да се хранят най-малко на 3 до 4 часа. Повечето деца се хранят 3 пъти на ден с 2-3 закуски. Добре би било ако може да сядате на масата заедно с вашите наследници, толкова често, колкото е възможно. За закуска предложете плодове към останалата порция. Обърнете внимание на количеството, което изяжда детето – в повечето случаи то само определя, от колко точно има нужда
  • Ограничете постепенно безалкохолните напитки пълни със захар. Предложете вода за утоляване на жаждата
  • По време на хранене сервирайте мляко (деца под 12 месеца не бива да консумират прясно мляко). Пълномасленото мляко се дава обикновено на деца между 1 и 2 години, когато организма има тази нужда.
    Насърчавайте децата, сами да приготвят и аранжират храната си

    Насърчавайте децата, сами да приготвят и аранжират храната си

    Педиатъра може да препоръча 2% мляко, ако детето ви е с наднормено тегло или вероятност от наследствени заболявания като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания

  • Опитвайте се да предлагате нова храна, като не забравяте да включите в менюто и храни, които детето обича

Бъдете пример за него  -всичко, което вие консумирате ще бъде интересно и опитано и от него. По-големите деца може да ги научите да приготвят храната си сами, да пазаруват и да подбират внимателно етикетите на стоките.