Заешка устна, несрастнало небце и стоматологична помощ

No Comments

Това е придобит или вроден дефект на горната и много по-рядко на долната устна. Изглежда като тесен отвор или цепнатина в предната част на горната устна, като може да достига до основата на носа. Това се случва обикновено, когато меките тъкани не успеят да се съединят още в утробата на майката.

Причините не са напълно изяснени но се предполага, че са генетични или придобити (прием на лекарства по време на бременността или тежки психологични, емоционални или травматични ситуации, прекарани вируси). Много по-често се наблюдава при момчетата в сравнение с момичетата.

В тази статията ще разгледаме два проблема – заешка устна и несрастнало небце, които в много случаи се срещат в комбинация.

Тези деца могат да страдат от чести инфекции на ухото (по-склонни са към натрупване на течност в средното ухо, което да доведе до загуба на слуха), трудно да се хранят (защото храната може да премине от устата към носът), трудно говорят (звука се губи и към носа и трудно им се разбира) и много стоматологични проблеми. Такива са криви зъби, липсващи странични резци и дефекти на алвеоларния гребен (могат да извъртят позицията на постоянните зъби или да причинят тяхната липса).

За бебетата с този проблем, съществуват специални биберони, с които храната да попада в стомаха, а не в носа.

Кои специалисти лекуват заешката устна?

Задължителна е консултацията и със стоматолог и ортодонт за подредбата на зъбите, които подробно да обяснят как и каква хигиена трябва да се спазва. Стоматолога ще планира лечение и ако е необходимо, ще коригира съотношението между горната и долната челюст още в ранен етап. Важна е консултацията и съвместната работа на стоматолог-хирург и ортодонт.

Хирургична корекция може да се направи от стоматолог-хирург (лицево-челюстно протезиране), под упойка, и да се използва костна присадка. След корекцията може да се направят изкуствени частични протези, които ще облекчат говоренето и храненето.

Консултация с отоларинголог (уши, нос и гърло), който да обсъди и прецени проблемите със слуха.

Патолог, който да оцени проблемите с речта и храненето.

Логопед – да работи с детето за подобряване на речта.

Първата операция се извършва когато бебето е на 3 месеца (в случаите на несрастнало небце). Следват други операции във времето – на 8 години костна присадка на небцето и други операции за подобряване на речта. Лечението обикновено започва в ранна детска възраст и често продължава до юношеските години.

Важна е ролята и помощта и на родителите и тяхната пълна подкрепа за психическото и социалното развитие на детето.

Оралната хигиена започва още при появата на първите зъбчета с мека детска четка.
Какви са перспективите за деца със заешка устна?

Лечението изисква няколко години и няколко операции, но могат да се постигнат нормален външен вид, хранене и говор на засегнатите от това състояние деца.