Възможно ли е да се седне на зъболекарския стол без страх?

No Comments

Възможно ли е манипулациите при стоматолог да са приятни, без болка? Може ли да се лекуват парoдонтални проблеми без антибиотици? Вече да, с помощта на лазертерапията!

Своя опит в областта на лазертерапията споделя д-р Цветелина Иванова:

“Да, това вече е факт, не е мираж. Започнах да работя с нискоенергиен (с червена светлина, 680nm) лазер преди 7-8 години. За мен беше предизвикателство. В началото го използвах след екстракция на зъби, за бърз оздравителен период и за лечение на пародонтални заболявания – гингивити, пародонтити, декубитоси от протези, стоматити. Много бях доволна от постигнатите резултати и затовa преди две години, без колебания въведох и високоенергиен диоден дентален лазер-Biolase (с дължина на вълната 860-940nm). В комбинация двата вида лазера дават качество и сигурност.

При лечение на пародонтални джобове, диодния лазер има мощно противомикробно и дезифенкциращо действие, защото изкюртирва патологичната микро флора. Всяка манипулация възстановява 1 мм от джоба. С антибиотици това не може да стане. Те временно потушават размножаването на микроорганизмите, но за кратък период от време. Безсмислено е човек да си уврежда черния дроб, след като вече има нова и дълготрайна алтернатива. От друга страна червеният лазер има мощно и обезболяващо действие върху тъканите и като се комбинират двете лъчения имат невероятен ефект.

Искам пациента да е наясно, че с една процедура не могат да се решат проблемите. Ако пародонталният джоб е с дълбочина от 2 до 4 мм са необходими поне 4 посещения и то през 3-4 дни. Вече споменах, че всяка интервенция възстановява 1 милиметър от патологичното стапяне.

За да има ефект, ако уврежданията са по-големи ( 5-8мм дълбочина на джоба ) е необходимо, да се комбинират двата вида лазера всеки ден за поне 1 седмица.

Трябва да се правят посещения на всеки 3-6 месеца, в зависимост от състоянието, за да се получат трайни резултати. За разлика от антибиотиците тук ефектът е бавен, но траен!!!

Пациентът, трябва да е мотивиран, с добра орална хигиена и да почиства зъбния камък редовно 2 пъти годишно.

За какво друго се използват високоенергийните диодни лазери?

  • В хирургията – при изрязване на френуломи, разрастнали венци, разкриване на импланти, мъдреци, козметично оформяне на венците. Постига се добра дезинфекция на кореновите канали при ендо.
  • При артрити, артроза на темпоро-мандибуларната става, а при невралгии-биостимулира тъканите. Ендонтско лечение, особено бързо се повлияват силно инфектираните канали при гангрени, периодонтити с грануломи и кисти.
  • При избелване на зъби.
  • При чувствителни зъби, при оголени шийки намалява сензитивността.
  • За по-качествено вземане на отпечатък от изпилени зъби.

Има ли противопоказания при лечението с лазер?

Високоенергийния диоден лазер няма противопоказания и може да се провежда лечение при онкоболни пациенти, деца или бременни. Нискоенергийния диоден лазер НЕ се препоръчва при онкоболни пациенти.

Всеки ден работя с тези лазери. Много искам да популяризирам с тази статия лечението с тях. Аз се чувствам спокойна и удовлетворена в работата си и се радвам,че мога да помогна на пациентите си!”