Временни и постоянни коронки

No Comments

Коронката представлява “шапка” оформена и конструирана по размера на проблемния зъб. Изработена е, така че да възстанови формата, функцията и естетиката на липсващия зъб.

Поставя се в случаите, когато:

  • Увреден или липсва част от зъба
  • Има много голяма пломба, която може да се счупи
  • Зъба е крив или обезцветен и в случаи, когато
  • Зъба е напукан, счупен или силно износен

Стоматолога слага упойка, изпилява зъба, взима отпечатък, с който в зъботехническата лаборатория се изработва коронката. Процеса на изработване на коронката е около 1 седмица или 5 работни дни. През този период на пациента може да бъде поставена временна коронка веднага още в кабинета на стоматолога (от композит) или да бъде изработена в лабораторията (в най-кратък срок, обикновено в същия ден, от пластмаса). Временната корона е сравнително евтина и се поставя, за да предпази изпиления зъб и да възстанови функцията и естетиката. Добре би било да избягвате употребата на дъвки или други лепкави или твърди храни, за да не се отлепят временните коронки. Препоръчваме ви да не използвате и конец за почистване около корена. Ако все пак временната коронка падне и е здрава може да се залепи затова незабавно позвънете на вашия стоматолог.

Видове коронки, в зависимост от избора на материал, от който могат да бъдат изработени:

  • Mетални (или златни) със или без керамично покритие
  • Чиста керамика (подходяща за хора с алергии към метала)

Първия вид са здрави, поради съдържанието на метал под керамиката, и естетични, защото са с порцеланово покритие. Използват се предимно за дистални (задни) зъби.

За фронталните (предните), по-често се използват изцяло керамичните коронки (може и с циркониева) основа. Те са здрави, биологично поносими и с възможност за изключителна естетика.

Цената се определя от избора на материал, от който може да бъде изработена коронката – метал, порцелан, злато или цирконий. Живота на една коронка е средно между 10 и 30 години, като разбира се влияят фактори като колко добра орална хигиена се спазва и навици като – скърцане, гризене на нокти, дъвчене на лед и други.