Вредни ли са енергийните напитки за зъбите?

No Comments

Eнергийните и спортните напитки са вредни за зъбите, колкото и содата и газираните напитки.

Най-новите изследвания на американските учени относно вредата от енергийните напитки са установили, че те могат да повредят емайла на зъба. Още от информацията сочи, че напитката ерозира (разрушава) повърхностния слой на зъба. Така прави зъбите податливи към “гниене” и чувствителност.

Енергийните и спортните напитки са популярни предимно сред младите хора и тийнейджърите, които консумират значителни количества – в някои случаи дори по 1 на ден. Решение от компаниите производители гласи, енергийните напитки да се предлагат след 12-годишна възраст.

Проучването е концентрирано върху нивата на киселинност на 22 напитки. Открили са, че киселинността варира между марките и вкусовете, и че със спортните напитки се губи 1,5% от емайла, докато загубата при енергийните напитки е повече от 3%.

След употребата на енергийни напитки, изплаквайте устата си с вода.

Удачно е след употребата на тези напитки е изплакването с вода и разреждането им. Може да измиете зъбите не по-рано от 1 час след употребата на напитката, защото дори след измиването веднага след изпиването pH в устата се възстановява.