Бременност и стоматология

No Comments

По време на бременността ако ви се наложи да извършите някои стоматологични процедури, бъдете внимателни и се информирайте добре. Има процедури, които могат да бъдат опасни за вас и детето ви.

  • Такива са екстракцията (вадене) на зъб, рентген, лечение на коренови канали и др.
  • Рентгенови снимки е желателно да избягвате, през първото тримесечие на бременността, защото тогава се развиват органите на плода
  • Ваденето на зъб е много болезнена и стресираща процедура, която не се препоръчва по време на бременност. След екстракцията, кървенето може да се засили, защото по време на бременността притока на кръв в тялото се увеличава с 30 – 50 %. В следствие на това, цвета на венците може да се промени от бледорозов до ярко-розов (или червен). Не се притеснявайте, причината е точно увеличения приток на кръв. Това състояние рядко може да предизвика инфекция, но спазвайте добра хигиена и използвайте вода за уста

Посетете и се консултирайте с вашия стоматолог, защото венечните заболявания (кървене и лош дъх) са симптоми за преждевременно раждане.

Дневните нужди на витамин А, С, D, B, E и калций, флуор, цинк, желязо, магнезий, мед (риба, яйца, говеждо и свинско месо, сирене, картофено пюре, сушени плодове, зърнени продукти и др.) са повишени. Още между 7-мата и 10-тата ембрионална седмица се образуват зародишите на временните зъби.

  • Други процедури, които са по-дълги, са нежелателни, защото трябва да останете на стола дълго време седнали

Ако лечението е наложително, то тогава използвайте второто тримесечие на бременността. Използвайте слушалки с музика, за да се отпуснете на стола. Седнете с леко разкрачени крака, за да поддържате стабилно кръвотечението.

В третото тримесечие не се препоръчва никакво стоматологично лечение.

Разбира се е добре да следите състоянието на зъбите и венците си, но не забравяйте да предупреждавате всеки път вашия стоматолог, че сте бременна. Внимавайте с антибиотиците, които ви предписват. Някои от тях са удачни, но в никакъв случай не използвайте тетрациклинови – те могат да променят цвета на зъбите на бебето!