Афти в устата

No Comments

Какво представляват афтите? Появяват се като мехурчета и/или по лигавицата на устната кухина или по устните (стресница). Когато се спука мехурчето става афта. Афтите представляват малки, бели или сиви ранички оградени от червенина, в някои от случаите по двойки, а в други по-голям брой. Не са заразни. Могат да се появят по бузите, устните, венците, небцето, езика и дори сливиците. Възможна е появата и на инфекция, вследствие, на което висока температура и подуване на лимфните възли.

Причината за появата на афтите е Херпес лабиалис. Появата му може да се дължи на:

  • Стрес или умора
  • Проблеми с имунната система при заболявания като ангина, спин, тумори или др.
  • Бактерии или вируси
  • Алергии
  • Недостиг на желязо, фолиева киселина и цинк
  • Стомашно чревни болести (болестта на Крон)

Избледняват за една седмица до десет дни. В някои случаи стоматолога може да препоръча и лекарства за лечението. Препоръчително е да се избягват пикантни, горещи и кисели храни и напитки (домати или цитруси) и дъвченето на дъвка а почистването на зъбите и устата да бъде с мека четка.

Ако и при вас се появят афти, е необходимо да посетите вашия стоматолог, който ще направи преглед и изследвания, за да постави диагноза. Ще ви посъветва с какъв препарат да се мажете, а ако е в по-напреднал стадий заболяването (ако раните са необичайно големи и се разпространяват, нетърпима болка и трудност при поемането на течности, задържат се повече от три седмици) и какъв антибиотик.